Πέμπτη, 31 Μαΐου 2018 09:59

Iσορροπία: Πόσο σημαντική είναι τελικά;

 

Στην έλλειψη ισορροπίας οφείλονται πολλοί τραυματισμοί , είτε μιλάμε για αθλητές , είτε για απλούς ασκούμενους…

Μιλάμε για μια κινητική ικανότητα , στην οποία εστιάζουν πλέον όλοι οι αθλητές (ειδικά αυτοί που έχουν να κάνουν με αθλήματα που έχουν αλλαγές κατεύθυνσης )

Η ισορροπία γενικά ορίζεται σαν η ικανότητα διατήρησης του κέντρου βάρους του σώματος μέσα στην βάση στήριξης.

Θα μπορούσα να τη διαχωρίσω σε δυο κατηγορίες:

Στη στατική και στη δυναμική ισορροπία

Στατική ισορροπία ορίζεται ως η διατήρηση της ισορροπίας μέσα στην βάση στήριξης όταν δεν υπάρχει κίνηση.Εδώ μιλάμε πχ για την προσπάθεια στήριξης του κορμού ( μέσω του πέλματος ) πάνω σε μπάλες ισορροπίας ( bosu ) ή μαξιλάρια ισορροπίας.

Δυναμική ισορροπία ορίζεται η ικανότητα να διατηρείται ο έλεγχος του κέντρου βάρους κατά την εναλλαγή από μια δυναμική σε μια σταθερή κατάσταση.Εδώ μιλάμε για την υπερπήδηση π.χ. ενός εμποδίου με πλάγιο άλμα και την άμεση επαναφορά στην αρχική θέση.Η χρήση ιμάντων αντίστασης τύπου vertimax αυξάνει το επίπεδο δυσκολίας..

Η εφαρμογή ενός προγράμματος στατικής και δυναμικής ισορροπίας, ασκήσεις συντονισμού,  αλλά και ενδυνάμωσης του κορμού και των κάτω άκρων, 3 με 4 φορές την εβδομάδα,  μπορεί να προσφέρει προστασία για μια σειρά από τραυματισμούς, όπως η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου του γόνατος, το διάστρεμμα ποδοκνημικής κτλ ..

Για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία παρακαλούμε στείλτε email στην διεύθυνση  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.