Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2018 13:41

Προετοιμασία ομάδων:Τί πρέπει να προσέξετε!

Έφτασε η περίοδος που οι ομάδες ποδοσφαίρου ξεκίνησαν την προετοιμασία τους , και σύντομα θα μπουν σε διαδικασία και οι ομάδες μπάσκετ!

Θα προσπαθήσω να συνοψίσω κάποιες απαντήσεις , σε ερωτήσεις που δέχομαι σχετικά με αυτή την κρίσιμη περίοδο για την πορεία της ομάδας !

1) Βάρη πριν ή μετά την προπόνηση;

Εδώ όλα εξαρτώνται από το που θέλουμε να δώσουμε έμφαση στη συγκεκριμένη προπόνηση.Αν θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην προπόνηση στο γήπεδο , η προπόνηση δύναμης πρέπει να μπει στο τέλος.Αν θέλουμε να δώσουμε έμφαση στα βάρη, τότε τα βάζουμε στην αρχή της προπόνησης!

Στην πρώτη περίπτωση οι ασκήσεις δύναμης πρέπει να μην έχουν μεγάλες νευρομυικές επιβαρύνσεις ,( αποφεύγετε άλματα , πολυαρθρικές ασκήσεις ( επολέ ζετέ , αρασέ κτλ ) και ασκήσεις μέγιστης δύναμης )

Στην δεύτερη περίπτωση οι ασκήσεις στο γήπεδο δεν πρέπει να έχουν μεγάλη ένταση και διάρκεια

2) Συνεχόμενο τρέξιμο επιβάλλεται;

Πολλές ομάδες επιλέγουν το συνεχόμενο τρέξιμο για τη βελτίωση της αντοχής των αθλητών τους.Εδώ θα πρέπει να γνωρίζετε πως το μπάσκετ και το ποδόσφαιρο είναι αναερόβια κυρίως αθλήματα , με κύριο χαρακτηριστικό την εκρηκτικότητα και την ταχυδύναμη.Αν πρέπει τρέξετε έξω σε γήπεδο ( λόγω έλλειψης χώρου ) ,επιλέξτε ασκήσεις που έχουν διαλλειματική μορφή με έμφαση στην έκρηξη και ταχυδύναμη.

Εγώ προσωπικά ως γυμναστής σε ομάδες μπάσκετ , χρησιμοποιούσα συνδιασμό διαφόρων ασκήσεων με μπάλα και όργανα ,έτσι ώστε να ήταν ευχάριστες για τους αθλητές..Μην ξεχνάτε πως η ποικιλία ανανεώνει τον αθλητή και κρατά το ενδιαφέρον του υψηλό.

3) Συχνότητα προπόνησης δύναμης

Στην περίοδο της προετοιμασίας τρεις φορές τη βδομάδα αρκούν!Στην αγωνιστική περίοδο δυο είναι αρκετές ! Στην πρώτη προπόνηση δύναμης της εβδομάδας πρέπει να δίνεται έμφαση στην μέγιστη δύναμη και στη δεύτερη στην ισχύ και την εκρηκτικότητα ( θα τα αναλύσουμε σε άλλο κεφάλαιο )

4) Προπόνηση φυσικής κατάστασης αν έχετε μια φορά τη μέρα προπόνηση

Πολλοί προπονητές προσπαθούν να ενσωματώσουν την προπόνηση φυσικής κατάστασης με την προπόνηση στο γήπεδο.Σε περίπτωση διπλής προπόνησης ( πρωί – απόγευμα ) , τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα , καθώς μπορείτε να κάνετε το πρωί προπόνηση φυσικής κατάστασης με ένταση..Εκεί η ομάδα θα έχει όλο το χρόνο να ξεκουραστεί μέχρι την έναρξη της επόμενης ..

Τι γίνεται όμως σε περίπτωση που η προπόνηση είναι μια;Εδώ καλό είναι να ''απλώσετε'' την προπόνηση φυσικής κατάστασης σε καθημερινή βάση , επιλέγοντας μια ή δυο ασκήσεις κάθε μέρα πριν την προπόνηση τακτικής.

Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε τη μεγάλη φόρτιση των παιχτών τις 3 μέρες τη βδομάδα που θα επιλέγατε να κάνετε τις ασκήσεις φυσικής κατάστασης.

Μια πολύ δυνατή προπόνηση αντοχής , θα περιορίσει την διάρκεια της προπόνησης με μπάλα καθώς και την ένταση , κάτι που μπορείτε να αποφύγετε με την τακτική του ''απλωματος'' ..