Παρασκευή, 31 Αυγούστου 2018 17:02

Συνέπεια και επιμονή!

Είχα την τύχη να συνεργαστώ με μεγάλους αθλητές και προπονητές που πήραν ευρωπαικούς τίτλους , και αυτό που τους ξεχωρίζει απ τους υπόλοιπους , είναι η συνέπεια στην προπόνηση!

Πολλοί αθλητες ξεκινάνε με μεγάλη διάθεση την προσπάθεια τους ,είτε στην αρχή της μεταβατικής περιόδου , είτε στην αρχή της προετοιμασίας των ομάδων τους , αλλά κάποια στιγμή εγκαταλείπουν την προσπάθειά τους , εξαιτίας κάποιων παραγόντων , αφήνοντας τον εαυτό τους να χαλαρώσει.

Κάθε φορά που σταματάει η προσπάθεια για συγκεκριμένο διάστημα, χάνονται σταδιακά οι προσαρμογές που κερδήθηκαν με κόπο την προηγούμενη περίοδο. Η ασυνέχεια στην προπόνηση είναι αυτή που στερεί τις περισσότερες φορές την επίτευξη του στόχου.

Αυτό που ξεχωρίζει έναν μεγάλο αθλητή είναι ακριβός αυτό:η συνέχεια και συνέπεια στην προπόνηση για την επίτευξη μικρών στόχων..

Πολλές φορές στη διάρκεια της καριέρας ενός αθλητή , θα δωθούν αφορμές για να σταματήσει την προσπάθεια του..Ένας κακός προπονητής , ένας τραυματισμός,μια μικρή απογοήτευση μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διακοπή μιας προσπάθειας..

Το χω ξαναπεί πως καθοριστικό ρόλο στην καριέρα ενός αθλητή , παίζει η περίοδος του καλοκαιριού , ειδικά στη χώρα μας που οι κλιματολογικές συνθήκες είναι πολλες φορές απαγορευτικές για έντονη κόπωση και προσπάθεια..

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σταματούν αρκετοί αθλητές την προπόνηση τους , με αποτέλεσμα να μένουν εκτός προπονήσεων για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα..

Ρακέτες στην παραλία και θαλάσια σπορ δεν είναι αρκετά για να διατηρηθούν οι προσαρμογές που με κόπο αποκτήθηκαν κατά την μεταβατική περίοδο. Χρειάζεται καλύτερος προγραμματισμός έτσι ώστε οι διακοπές να μην βλάπτουν την προπόνηση.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που μπορεί να αφήσει εκτός δραστηριοτήτων έναν αθλητή είναι ένας τραυματισμός , τις περισσότερες φορές όχι σοβαρός..Αρκετές φορές , μου έχει τύχει να συνεργαστώ με αθλητές , που κάποιοι γιατροί που τους παρακολουθούσαν , σύστηναν αποχή απ ' την προπόνηση για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα..Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην επανέλθουν ποτέ σε ρυθμούς προ – τραυματισμού..

Η επάνοδος στην προπόνηση πρέπει να γίνει σταδιακά, μέσω ενός πολύ προσεκτικά σχεδιασμένου προγράμματος. Ο φόβος της υποτροπής, εμποδίζει πολλούς προπονητές και αθλητές από το να αυξήσουν σταδιακά τον όγκο και την ένταση της προπόνησης, πράγμα απαραίτητο για την επάνοδο στη δράση. Επιπλέον, πολλές δραστηριότητες (π.χ. βάρη) αποκλείονται από το πρόγραμμα, πολλές φορές χωρίς κανέναν επιστημονικό λόγο..

Η επίτευξη ενός στόχου , απαιτεί την ύπαρξη ενός εσωτερικού κινήτρου..Η παρουσία ενός μέντορα , η καλή ζωή εκτός γηπέδων και η συνεχής διάθεση για μάθηση παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη στόχων..

Κυνηγήστε το όνειρό σας!

Bαγγέλης Παπάς (καθηγητής Φυσικής Αγωγής – Ιδιοκτήτης Vmax)