Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2018 16:04

Προπονητικά προγράμματα για αθλητές αντοχής στο γυμναστήριό μας!

Η καλή επίδοση ενός αθλητή αντοχής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες .Κάποιοι από αυτούς είναι καθοριστικής σημασίας για την απόδοση του αθλητή , και κάποιοι δευτερέυοντος σημασίας , οι οποίοι όμως και αυτοί παίζουν σημαντικό ρόλο στην τελική επίδοση .

Ας αναλύσουμε κάθε παράγοντα χωριστά:

· Μέγιστη δύναμη

Είναι η βάση όλων των μορφών δύναμης , και απαραίτητη για υπομέγιστες δυναμικές προσπάθειες , ειδικά κατά τη διάρκεια ορεινών αγώνων , όπου είναι απαραίτητο το στοιχείο της ώθησης κατά την ανάβαση , και της ''συγκράτησης'' κατά την κατάβαση.Εδώ συμμετέχουν πολλές μυικές ομάδες , οι οποίες συνεργάζονται μεταξύ τους για το τελικό αποτέλεσμα.

· Αντοχή στην ταχύτητα

Η εκτέλεση επαναλαμβανόμενων κινήσεων ( ειτε πρόκειται για κυκλικές σε αγώνες χωρίς κλίσεις , είτε για άκυκλες σε ορεινούς αγώνες ) , πρέπει να γίνονται με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα.

· Στατική – δυναμική ισορροπία

Η καλή ισορροπία του σώματος κατά την διάρκεια του τρεξίματος είναι καθοριστικής σημασίας για την οικονομία των κινήσεων ,αποφεύγοντας έτσι ''άσκοπες κινήσεις'' οι οποίες προσθέτουν επιπλέον χρόνο στην τελική επίδοση του αθλητή.

· Σωστό πάτημα του ποδιού κατά την επαφή με το έδαφος

Εδώ θα ήθελα να το τονίσω πως το σωστό πάτημα του ποδιού έχει να κάνει με το είδος του αγώνα(ορεινός,χωρίς κλίσεις,πολλά ή λίγα χιλιόμετρα)

· Σωστή διατροφή

Λέγοντας σωστή διατροφή , εννοούμε διατροφή προσαρμοσμένη στις ανάγκες του αθλητή , ανάλογα με τον αριθμό των εβδομαδιαίων προπονήσεων και των αγώνων κατά τη διάρκεια μιας αθλητικής σεζόν.

· Παραγωγή έργου στα όρια του αναερόβιου κατωφλιού

Οι σφυγμοί του αθλητή πρέπει να παραμένουν κοντά στα όρια του αναερόβιου κατωφλιού του κατά τη διάρκεια του τρεξίματος.

Θα μπορούσα να αναφέρω αρκετούς ακόμα παράγοντες , αλλά τους συγκεκριμένους του θεωρώ βασικούς και απαραίτητους!

Το γυμναστήριό μας αναλαμβάνει την καθοδήγηση και προπόνηση καθ΄όλη τη διάρκεια της σεζόν , έχοντας ως μοναδικό σκοπό τη βελτίωση και τελειοποίηση των παραπάνω παραγόντων.

Οι προπονήσεις πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις μας με τα σύγχρονα όργανα μας , καθώς και σε εξωτερικό χώρο ,ακολουθώντας τα προπονητικά μας προγράμματα,τα οποία είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες και ιδιαιτερότητες του καθένα από εσάς χωριστά!